Helgdagar Juni

Helgdagar juni hittar du här. Även flaggdagar och andra dagar värda att firas eller lyfta fram.

Pingst
pingstPingsten firas i maj eller juni – 50 dagar efter påsk. Det är en glädjens högtid. Många gifter sig i denna hänryckningens tid. Också konfirmation är vanligt denna helg.

Den kristna kyrkan firar att den Helige Ande uppenbarade sig för Jesu lärljungar. Pingsten består av :

* Pingstafton
* Pingstdagen (Flaggdag)
* Annandag pingst

Tyvärr har annandag pingst som tidigare var en helgdag nu ombildats till en vanlig dag i vår almanacka. Pingsthelgen har blivit kortare. Istället Svenska flaggans dag den 6 juni gjorts till en röd dag i våra kalendrar.

6 juni: Sveriges Nationaldag och Svenska flaggans dag (Flaggdag)
Svenska flaggans dag utsågs 1983 till Sveriges officiella nationaldag. Vi firar den 6 juni eftersom Gustav Vasa denna dag år 1523 valdes till svensk konung och för att 1809 års regeringsform undertecknades.

Från och med år 2005 är nationaldagen en helgdag – en röd dag i almanackan – och alltså en ledig dag.


Midsommar
mdsmrMidsommar är en av våra största traditioner som varar en hel helg

* midsommarafton – infaller fredag
* midsommardag – infaller lördag (Flaggdag)
* söndagen i midsommarhelgen

Midsommardagen är Johannes Döparens dag och firas den lördag som infaller mellan 20 och 26 juni. Den firas till minne av Johannes födelse som skedde sex månader före Jesu födelse. Traditionen är gammal – har firats sedan 400-talet.

I Sverige firas midsommar ofta med släkt eller vänner. Man binder blommor och löv till kransar och sätter i håret. Ibland reser man också en blomsterklädd midsommarstång och dansar runt denna. Ofta sitter man ute och äter. Det serveras oftast matjesill och nypotatis, gräslök och gräddfil. Jordgubbar med grädde äts till efterrätt.

Sommarlovet börjar
Skolavslutning i kyrkan är en gammal tradition. Att sjunga ” Den blomstertid nu kommer” likaså. Sommarlovet börjar och lovet sträcker sig fram till mitten av augusti.