Helgdagar November

Helgdagar november hittar du här. Även flaggdagar och andra dagar värda att firas eller lyfta fram.

ljuAllhelgonahelgen
Alla helgons dag, helgonens och martyrernas dag, firas sedan 800-talet i Sverige. Urspungligen firades denna dag den 1 november. År 1953 beslutades att firandet i Sverige sker den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

Idag är Alla helgons dag den dag då vi smyckar våra gravar och tänker på våra döda. Namnet allhelgonadagen har bibehållits för den 1 november.

Söndagen efter Alla helgons dag firas de avlidnas minne. Under 1900-talet har det blivit sed i Sverige att tända ljus på gravarna under denna veckohelg.

Halloween är namnet på allhelgonaafton i bl.a USA och England. Det är spökenas stora kväll. Under 1990-talet har intresset för Halloween spridits också i Sverige. Halloween firas då på ett lekfullt sätt med skräcktema och utklädsel. Det är framförallt en kul lek för barnen, men också en del vuxna har anammat idén. Halloween är också stora oranga pumpor och skelett och andra läskigheter. Har du otur får du besök av spöken som frågar efter ”trick or treat” (bus eller godis).


6 november: Gustav Adolfsdagen (Flaggdag)
Gustav Adolfsdagen firas till minne av kung Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen 1632. Firandet är störst i Göteborgstrakten (Göteborg grundades av Gustav II Adolf). Ibland äts också en speciell bakelse dekorerad med en bild av kungen i choklad eller marsipan – en så kallad Gustav Adolfsbakelse.

Fars dag
Fars dag infaller andra söndagen i november. Urspungligen kommer traditionen från USA: Har funnits sedan 50-talet och firas ibland med en blomma till far – eller att man träffas och bjuder på tårta.

10 november: Mårtensafton
Mårten Gås firas på Mårtensafton den 10 november. Lite speciellt är att Mårten inte har namnsdag förrän dagen efter – den 11 november.

Att äta gås är en sed som funnits i hela Europa och hela Sverige. Idag finns traditionen framförallt kvar i Skåne. En gåsamiddag skall bestå av svartsoppa med krås, gås med gräddsås, lök och gelé och avslutningsvis en god skånsk äpplekaka.

Myten bakom dagen: Den helige Martin av Tours var en from ungrare, som på 300-talet grundade många kloster och missionerade bland de kristna. Fransmännen ville göra den försynte till biskop. Martin gömde sig då i en gåsstia. Gässen började kackla och förrådde därmed hans gömställe.