Helgdagar December

Helgdagar december hittar du här. Även flaggdagar och andra dagar värda att firas eller lyfta fram.

10 december: Nobeldagen (Flaggdag)
Nobeldagen, som är Alfred Nobels dödsdag, är en allmän flaggdag. Dagen firas genom att årets Nobelpriser i ekonomi, fysik, kemi, litteratur och medicin delas ut i Konserthuset i Stockholm. Det är mycket pompa och ståt med avslutande Nobelmiddag på kvällen i Blå hallen i Stockholms stadshus.

13 december: Lucia
luciaDen 13 december har Lucia namnsdag. I hela Sverige ordnas luciatåg med Lucia, tärnor och stjärngossar. Luciafiradet sker oftast tidigt på morgonen när det fortfarande är mörkt ute. Lucia ska sprida ljus i mörkret där hon kommer klädd i en lång vit särk, med ett rött sidenband runt midjan och med ljuskrona på huvudet. Luciatåget bildar en kör som sjunger särskilda luciasånger.

Hela dagen äter man lussekatter och pepparkakor dagen till ära.

Myten bakom: Lucia sägs ha varit ett katolskt helgon. Hon bodde i staden Syrakusa på Sicilien. Romarna var inte kristna vid den här tiden men Sankta Lucia var en ung kristen flicka och dömdes till döden, 13 december år 304 efter Kristus.


23 december: Drottningens födelsedag (Flaggdag)
Drottningen fyller år dagen före julafton. I Skåne kallas denna dag för lillejulafton. Julklapparna slås in och maten förbereds och så flaggas för drottningen.

24 december: Julafton
jt2På julafton samlas släkt till julmåltid. Ofta julbord med julskinka och mycket god julmat. Risgrynsgröt kommer framåt slutet på julbordet. Sedan delas jjulklapparna ut. Julbön äger rum i kyrkorna på eftermiddagen och midnattsmässa firas i många kyrkor

25 december: Juldagen (Flaggdag)
Juldagen firas till minne av Jesu födelse. I kyrkorna är julottan som infaller vid 7-tiden på morgonen ofta dagens huvudgudstjänst – då firas Jesu födelsedag.

31 december: Nyårsafton
Nyårsfirande sker ofta med goda vänner. Tolvslaget firas med mousserande vin eller champagne och mycket fyrverkerier. En annan tradition är att domkyrkoklockorna i landet ringer in det nya året.