Valborgsmässoafton
Valborgsmässoafton eller i folkmun kallat ”Valborg” infaller alltid 30 april – den sista dagen i april månad. Valborg har namnsdag den 1 maj – men vi firar Valborgsmässoafton redan kvällen innan.
Traditionen firas i Sverige genom att man tänder en stor brasa och samlas kring denna. Många har på sig sin studentmössa – en av de få tillfälle detta är tradition.
Brasan som tänds kallas lite olika i vårt avlånga land. Vanliga namn är Majbål, Majbrasa eller Valborgsmässobål/Valborgsmässoeld. I delar av norra Sverige säger man ibland också Majkase. När brasan är tänd sjunger en manskör traditionella vårsånger och någon håller ett tal till våren. För det är på Valborgsmässoafton som våren börjar – oavsett hur vädret ser ut.
Varför eldar man då en brasa denna kväll? Ja, det sägs att man förr brukade börja släppa ut sina boskap på äng och mark den 1 maj. Det ansågs då bra att tända en eld vid Valborg för att hålla vargar och andra vilda djur borta från korna och getterna. Dessutom var det ett sätt att skydda sig mot häxor och att skrämma bort det onda.
Vem var då Valborg? Hon var ett helgon som levde i Tyskland på 700-talet. Hon blev helgonförklarad på 800-talet.
Vill du läsa mer om brasor. Gå in på: