Påsk

phaPåsk firas till minne av Jesu korsfästelse, död och uppståndelse. Det är en av våra äldsta kyrkliga högtider som också firas i den judiska världen – då till minne av Moses och israeliternas uttåg ur Egypten.

Idag är Påsken en blandning av gammalt och nytt, av folktro och religion. Men framförallt är påsken en vårhögtid, då vi är lediga från jobbet, reser mycket och äter gott.

Skärtorsdagen lär i folktron ha varit den dag då påskkäringarna for till Blåkulla. Denna dag påbörjas påskfirandet.


agg3Tidigare var Långfredagen en tung dag. Det spelades dyster musik på radion. TV-programmen var tunga och tråkiga. Ingen fick göra något trevligt denna dag utan alla skulle minnas Jesu lidande och korsfästelse. Idag har denna tradition luckrats upp och långfredagen är mer lik ”vilken dag som helst”.

Påskafton är däremot en glad dag som firas i en positiv anda. I västra Sverige firas också med brasor och smällare. Denna dag önskar vi ofta varandra Glad Påsk och äter ägg och sill.

Påskdagen firas till minnet av Jesu uppståndelse. Detta är en glädjens dag och i kyrkan sjungs jubelpsalmer. Ska man följa den ursprungliga kristna traditionen så är det först på Påskdagen vi egentligen ska önska varandra Glad Påsk. Men traditionerna är inte så strikta idag och många önskar varandra Glad Påsk redan på Skärtorsdag när man går hem från jobbet för att vara ledig över påskhelgen.

Annandag påsk är sista dagen i påskhelgen.

Lekar och påskpyssel:

PReggÄggpickning
Två personer håller var sitt ägg i handen och stöter ena ändan mot varandra. Den vars ägg går sönder förlorar.

Äggätning
I många familjer tävlas det fortfarande om vem som kan äta flest ägg.

Äggmålning:
Att måla eller färga ägg är en vanlig sed. En del blåser ur innehållet i ägget och återanvänder de vackert målade äggen år från år.

Påskägg:
Barnen får konstgjorda ägg med olika innehåll: godis, choklad, presenter.

Påskris
Man tror att seden med påskris kommer från Jesu intåg i Jerusalem då man strödde palmkvistar på vägen och hade palmkvistar i händerna. I Sverige tar vi in björkris eller sälg och dekorerar riset med ägg.