Helgdagar Maj

Helgdagar maj hittar du här. Även flaggdagar och andra dagar värda att firas eller lyfta fram.

flagga11 maj (Flaggdag)
1 maj är sedan 1889 en internationell arbetardag. Då sker demonstrationer och marscher med röda fanor. 1 maj är faktiskt Sveriges enda ”helgdag” utan kyrklig anknytning.

Förstamajblomman säljs till välgörande ändamål inför 1 maj. Det är en liten konstgjord plastblomma som är avsedd att fästas på jacka eller kappa.

Läs mer på: www.majblomman.se


Mors dag
Mors dag firas i Sverige sedan 1919 den sista söndagen i maj. Nuförtiden har de kommersiella intressena tagit över, men många mödrar bjuds på middag eller choklad. Eller får en blomma dagen till ära.

Kristi Himmelfärdsdag
Kristi Himmelsfärdsdag infaller fyrtio dagar efter påsk och firas till minne av att Jesus i lärljungarnas åsyn steg upp till himlen.

Idag firas Kristi Himmelsfärdsdagen inte särskilt mycket. Den infaller alltid på en torsdag och ger möjlighet till långledighet för den som blir ledig på klämdagen.

Vissa organisationer har gjort dagen till ”sin” dag. Till exempel är detta också folknykterhetens dag.

Gökotta
Gökotta är en sedvänja att i soluppgången vanligtvis på Kristi Himmelfärds dag (eller vid annan tidpunkt på våren) göra en utflykt i gryningen. Ursprungligen skedde detta för att man med hjälp av gökens galande sökte spå om framtiden. Numera sker detta mest för att uppleva fågelsången och den underbara nyväckta naturen.

Pingst
Pingsten firas i maj eller juni – 50 dagar efter påsk. Det är en glädjens högtid. Många gifter sig i denna hänryckningens tid. Också konfirmation är vanligt denna helg.

Den kristna kyrkan firar att den Helige Ande uppenbarade sig för Jesu lärljungar. Pingsten består av :

* Pingstafton
* Pingstdagen (Flaggdag)
* Annandag pingst

Annandag pingst som tidigare var en helgdag har nu ombildats till en vanlig dag i vår almanacka. Pingsthelgen har blivit kortare. Istället Svenska flaggans dag den 6 juni gjorts till en röd dag i våra kalendrar.