Alla hjärtans dag

hjEn del hävdar att turturduvorna inleder sin parningsperiod i mitten av februari och att alla hjärtans dag därför firas den 14 februari. Andra hävdar att det är en rent kommersiell dag. För många är det en dag då man får chansen att tänka lite speciellt på dem som vi tycker om.

Att uppvakta på Alla Hjärtans Dag är inte någon speciellt gammal tradition här i Sverige. På 50-talet så började vissa större varuhus att uppmuntra till att fira denna dag.

Det tog ett tag innan traditionen slog rot i Sverige. I England lär man däremot ha firat St Valentines day sedan 1400-talet.

Om du tycker att Alla hjärtans dag är för pretentiöst – varför inte bjuda någon vän på middag eller passa på att vara extra vänlig denna dag….


Myten om Valentine

Valentin var enligt sägnen en präst som verkade i Rom år 269 e Kristus. Han vigde förälskade par i hemlighet, eftersom kejsaren hade förbjudit alla giftermål mellan unga människor.

Han upptäcktes, blev fängslad och avrättades sedan genom halshuggning. Dessförinnan lyckades han smuggla ut ett kärlekskort till fångvaktarens dotter. Kortet var undertecknat ”Från din Valentin”.

Ӏlska mig mest
när jag förtjänar det minst
för då behöver jag det bäst.”


dansatango   tilltugg   baktips3